Namirnice koje treba da izbegavate ukoliko ste prehlađeni

loading...

1. Kupovni voćni sokovi
Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji su bolesnom telu preko potrebni, ali to ne važi i za kupovne sokove. Naime takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se veže za krvne ćelije i “krade” vitamine iz tela i samim tim oslabljuje imunitet.
2. Pržena hrana
Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masnoća koje su teško probavljive te mogu značajno poremetiti probavni sistem organizma koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.
Pogledajte i Soda bikarbona kao lek protiv prehlade
3. Kafa
Kada smo bolesni trebalo bi pojačati unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik što može izazvati dehidraciju već oslabljenog organizma.
4. Kisele namirnice
Kisele namirnice mogu iritirati već bolešću oštećenu sluznicu što može dodatno pojačati simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno pomorandža i paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.
Pogledajte i Lekovite biljke u borbi protiv prehlade
5. Alkohol
Baš poput kafe, alkohol “tera” tečnost iz tela te samim tim može uzrokovati dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može smanjiti njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.
6. Mlečni proizvodi
Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno pojačati kašalj.

Izvor: stvarukusa.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close